Nu är det dags att separera samsara från nirvana; med glädje sträva på i din praktik! Nu är det dags att se skiljelinjen mellan lycka och elände; skapa inte din egen olycka! Nu står du inför vägskälet där vägen antingen leder uppåt eller nedåt; hoppa inte ner i klyftan som leder till de lägre världarna!

Nu är det dags att påvisa skillnaden mellan att vara vis och att vara dum; babbla inte en massa dumheter och sitt inte och stirra! Nu är det dags att skapa varaktiga förtjänster; bli inte alltför upptagen och gå tomhänt härifrån! Nu är det dags att inse vilka män och kvinnor som är värdiga och vilka som är ovärdiga; sök inte efter upplysningen genom framgång och berömmelse!

Nu är det dags att se vilka kvinnor och män som är goda och vilka som är onda; ge upp dina världsliga sysslor! Det innevarande ögonblicket kan jämföras med en måltid som inträffar vart hundrade år; agera inte som om du hade gott om tid! Det är nu som ett ögonblicks lathet får dåliga och varaktiga konsekvenser; med glädje sträva på i din andliga praktik! Det är nu som ett år av ihärdighet kan bringa lycka i många liv framöver; var stadig i din dharmapraktik!

Jag har konstant medkänsla med de som lämnar den här världen tomhänta!

Mästaren Padma talade än en gång och sa: Tsogyal, vi vet inte om denna kropp som är så svår att erhålla kommer att dö i morgon eller dagen efter, planera därför inte som om du skulle leva för evigt! Vi vet inte när denna kropp, som vi lånat från de fyra elementen, kommer att falla sönder, så fäst dig inte för mycket vid den!

Födelsen leder inte till något annat än döden; träna dig i det icke-uppståndnas natur och ha det som ditt mål (din destination)! Möten leder endast till avsked; skär av din bundenhet till vänner! Samlande leder endast till att saker tar slut; var generös utan gripande! Byggande leder endast till sönderfall; håll dig till grottor och retreatställen i bergen!

Önskningar och ambition leder bara till smärta; släpp ditt begär! Okunnig upplevelse leder endast till okunnighet; förgör den dualistiska perceptionen! Om du gör det kommer du alltid att vara lycklig – men vem lyssnar på välgörande råd?

Mästaren Padma talade än en gång och sa: Tsogyal, det här har jag berättat för alla, men ingen lyssnar! Så snart som dödens Mara får tag i dig har du ingen chans att nå befrielse! De som inte praktiserar Dharma kommer att ångra det när döden närmar sig.

Åren, månaderna och dagarna flyter förbi utan att dröja sig kvar för ens en sekund. Det här livet närmar sig sitt slut, utan att ens ta en paus för en timme eller en minut, och sen dör vi. Årstiderna fortsätter sin gång, men ditt liv tar slut och väntar inte.

(från boken Advice from the Lotus-Born, s. 129; översättning till svenska av Viryabodhi, november 2016, på uppdrag av Guhyavajra.)

Scroll Up

Den här hemsidan använder cookies, som underlättar ditt användande. Genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.