Sante i DN


Ja, det var kul att se Sante i DN igår och givetvis på dn.se – på det stora hela.

Jag undrar givetvis om inte ”gudsupplevelse” skulle stått med stora feta citattecken i sista meningen. Men det där var ju kanske en mindre sak i jämförelse med faktarutan. *suck*

Hur länge ska Nationalencykplopedin få fortsätta att miskreditera och felrepresentera buddhismen? Är det inte dags för alla buddhister att ena sig, och tala ut om de galna och missvisande föreställningar som NE sprider omkring sig. Och som journalister och många andra griper efter för att få en ”objejktiv” bild av fenomenet buddhism.

Sen har vi ju också de många religionsläroböcker som fortfarande sprider samma sorts gallimattias.

Underbar bild av en glad och penetrerande zenbuddhist här till höger, eller hur? Undrar om han ser fram emot att ”uppgå i intet”.

Så här stod det i alla fall i faktarutan:

Zenbuddism

Zenbuddism är en gren inom buddism som utvecklades i Japan för cirka 2000 år sedan. Den menar att människan genom meditation ska komma till insikt och uppleva händelserna som de verkligen är och inte fastna i föreställningar och egna tolkningar.
Buddism grundar sig på fyra sanningar som sammanfattningsvis menar att allt liv är lidande men att det finns en väg bort från det. Genom att leva efter fem rättesnören och erkänna tre traditioner kan man bli fri, och efter döden uppgå i intet.
De tre traditionerna brukar kallas för de tre juvelerna och består av Buddha själv, hans lära och den buddistiska församlingen. De fem rättesnörena säger att du inte ska stjäla, inte ljuga, inte döda, inte missbruka droger och inte missbruka sex. Dessa bör varje buddist sträva att leva efter.

Scroll Up

Den här hemsidan använder cookies, som underlättar ditt användande. Genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.