en väg till större självkännedom

För den som varit på en vanlig retreat med andra vet vad det innebär, hur starkt och positivt det kan vara, hur enkelt man kan komma lite djupare i meditation. Och hur ens upplevelse kan kännas ren och fräsch. Om man åker på ensamretreat kan man rimligtvis förvänta sig en liknande effekt, men man är också helt utlämnad åt sig själv, vad man har med sig och vem man är. En utmaning helt enkelt, men också en stor möjlighet.

Att möta sig själv på egen hand och lära känna sig själv bättre är också det främsta syftet, på sätt och vis upptäcka Dharma i sig själv, i sin mer fokuserade upplevelse. Hur allt t.ex. förändras, hur jag skapas mig själv – min värld – hur mitt gripande manifesterar sig och hur jag kan släppa taget om det. Och glänta på grinden till befrielse.

Det finns ett stort värde i att uppleva sig själv borta ifrån alla vanliga distraktioner och andra människor, ibland den största distraktionen. I vårt vanliga liv blir vi lätt så insyltade i hundraelva mer eller mindre oviktiga saker, så att det ibland är svårt att veta var man själv befinner sig i allt detta. Var man själv tar slut och den andra börjar, vad som är ens eget och vad som är andras. Det är särskilt sant när man arbetar mycket med och för andra människor. Då är det desto viktigare att vara ensam en tid.

När man bara har sig själv att ta hänsyn till, kan man också gå djupare, stanna kvar i det man önskar och ha tid – all tid i världen – att bara vara. Den närvaro som man bygger upp under meditation genomsyrar alla aktiviteter, om man låter den. En förhöjd medvetenhet växer fram, som har sitt eget liv t.o.m. när man vilar, kopplar av och gör ingenting.

Ensamretreaten är en sällsynt möjlighet att möta sina djupare tendenser och mönster. Allt blir en spegel på ens egna sinnestillstånd, både negativa och positiva. Det kan vara skrämmande åt båda hållen. Ibland pinsamt, ibland underskönt. Ibland jobbigt som inget annat men man kan också få en befriande distans till sig själv.
Om man åker på ensamretreat för första gången ska man vara försiktig med att ha för mycket struktur. Starta med en grundstruktur, med utrymme att följa din intuition. Som i så många andra områden, måste man lära av egna misstag och erfarenheter, men här är några tips, några saker som kan vara värda att minnas och reflektera över, när man väl sitter där själv på en holme eller en stuga mitt i skogen.

Schema och intuition (medvetna val)
Välj ett enkelt schema. Varva sittande meditation med gående meditation, särskilt under de varmare månaderna av året. Gående och ibland stående meditation kan vara mycket givande, att bara sitta på stranden, en klippa eller i skogen. Vad du än gör, försök att göra medvetna val, i relation till dina behov. Prata med dina vänner och lärare i sanghan, om hur mycket och vilka meditationsövningar du ska göra.

Balans mellan stillhet och fysisk aktivitet
När man mediterar mer är det viktigt att också röra sig, gå på promenad, motionera, göra yoga, tai chi eller sin egen form av motion. Men för mycket aktivitet skapar ett oroligt sinne och rastlös meditation. För lite rörelse ger däremot ofta upphov till trötthet och slöhet. Du får experimentera för att finna din egen balans, som också skiftar.

Reflektion & pauser
Tag dig tid att sitta ned och reflektera över din upplevelse. För gärna dagbok eller anteckningar, men se upp med att bli alltför ambitiös. Tag också pauser mellan aktiviteter, t.ex. efter meditationen, maten, promenaden o.s.v. Framför allt för att absorbera dina upplevelser och släppa taget. Det finns en risk (för många av oss) att vara för viljestyrd. Var medveten om de övergångar du gör och kom tillbaks till en bred medvetenhet av dig själv, din kropp, känslor, tankar och allmänt sinnestillstånd. De fyra grunderna för medvetenhet är en bra bas.

Vila
Det här är oerhört viktigt, att vila mellan saker, att lyssna på kroppen och lita på dess egen intelligens. Det är något vi ibland har svårt med. Ibland kan vilan hjälpa dig att öppna upp och släppa taget på ett djupare plan. Det här är något många av oss behöver bli bättre på. Vi tycks ha så stora krav på att prestera hela tiden.

Sona sade en gång till mig att en del människor kanske bara ska vila eller ligga på sofflocket en hel vecka. Det slog mig med kraft, kanske för att jag var så driven. ”Men det kan man väl inte göra, man måste ju…” En del människor anstränger sig så mycket att de blir blodiga eller slår knut på sig själva. De blockerar då sin naturliga förmåga att låta saker utvecklas organiskt.

Mat
Choklad är absolut förbjudet, men kanelbullar är okey. Skämt åsido, försök undvika för söt och för kryddstark mat. Du kommer tydligare att märka vilken effekt maten har på just din kropp och ditt sinne. Efter några dagar märker du också att du behöver äta mindre än vanligt, din förbränning har gått ned och du smälter maten effektivare. Var också försiktig med té och kaffe, om möjligt undvik kaffe (om du inte är starkt beroende, men varför inte testa?).

Läsning, böcker, musik
Du får själv avgöra hur intensiv din retreat ska vara, men någon dharmabok kan hjälpa dig att gå vidare i meditationen och ge dig något konkret att reflektera över. Särskilt bra är meditationsguider och inspirationstexter. Ibland kan en bra kvalitetsroman eller poesi vara en bra avkoppling och leda till fördjupning, men inte deckare. Musik brukar jag själv inte ha. Den skär sig så lätt med var jag är, men musik kan efter en retreat vara oerhört stark, när sinnena är renade.

Plats, tid, längd
När vi har vårt eget retreatcenter planerar vi att ha en liten stuga eller friggebod för ensamretreater (har inte hänt än, men kanske så småningom), men tills dess försök finna ett ställe som är relativt ostört och naturskönt. Det är viktigt att kunna komma ut och röra på sig. Den första ensamretreaten kan vara över en helg eller 3-4 dagar, sedan kan man öka på de följande gångerna. Vilken årstid som helst går bra, men vintern kan vara lite trälig med allt mörker och kylan. (viktigt med njutning – kan utveckla det.)

Distraktioner
När man blivit mer fokuserad och samlad kan man precis som under en vanlig retreat lätt fångas av ett minne, en fantasi eller återuppleva en film. Och helt och hållet gå upp i det. En timme kan lätt flyta förbi. När Tenzin Palmo (”Grottan i snön”) fick frågan vad som varit svårast på hennes långa ensamretreat, svarade hon distraherande tankar.
Distraktioner kommer att dyka upp, eftersom vi bär tendensen till dem inom oss. Ibland kan dock saker som behöver bearbetas bara dyka upp, visa sig. Då är det bra och viktigt att stanna med det, men utan att fastna i storyn eller ”såpan”.
Se till att du kan vara fullständigt ostörd. Låt mobilen vara avstängd och om du måste kan du be folk skicka meddelande med sms – om det är något viktigt.

Hemresan och efteråt
En ensamretreat är om något mer intensiv än en vanlig retreat. Du får mycket energi men blir också mer känslig än du vanligtvis är. Din första kontakt med andra, med ”civilisationen”, kommer därför att vara väldigt stark. Om du har möjlighet, försök ta 1-2 dagar ledigt efter retreaten och engagera dig gradvis i livet igen. Tag tid att smälta och gå igenom dina anteckningar eller minnen. Då kommer du att lättare integrera effekterna av din värdefulla erfarenhet.

Viryabodhi, mars 2006

Grundschema (med en del hålltider)
6.30 stiga upp
ta en kopp té och bara sitta och titta ut genom fönstret, vakna upp och bli medveten om dig själv
7.00 dubbelmeditation (med gångmeditation i mellan)
9.00 frukost
ledigt (promenad, föra anteckningar, bara sitta)
läsning av en dharmabok, kanske ett projekt du har på gång eller något som har relevans för dig just då
tépaus
meditation
13.00 lunch
ledigt (promenad, vila en stund, bara sitta)
tépaus
ca. 16.00 dubbelmeditation
18.00 middag
göra något praktiskt efter maten
läsning, meditation, puja
Sömn (kanske räcker med 6-7 timmar, men lyssna på ditt behov)

Scroll Up

Den här hemsidan använder cookies, som underlättar ditt användande. Genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.