Avalokiteshvara-mantrat

Kanske det mest kända av alla buddhistiska mantran är om mani padme hum. Det är förknippat med medkänslans bodhisattva, Avalokiteshvara, som är viktig och framträdande i tibetansk buddhism. I hela himalayaregionen ser man mantrat målat på stenar och murar, och även på stora mani-hjul (som lite felaktigt kallas bönehjul). Mantrat har egentligen ingen bokstavlig betydelse; det är den andliga innebörden som är den viktiga: att det representerar medkänsla och är en ljudsymbol för denna, precis som en bild av Avalokiteshvara är en bildsymbol. Men man kan översätta det med ”om juvelen i lotusen hum”. De flesta mantran börjar med om, så det är en universell ingång till det transcendentala, medan hum är en vanlig slutstavelse i flera mantran. Mani betyder juvel och står särskilt för ”den önskeuppfyllande juvelen”, bodhichitta, alltså önskan till upplysning för alla varelsers skull. Padme betyder helt enkelt lotus och är en allmän symbol för andlig utveckling.

Wildminds sida finner du mer om detta mantra. Och på Jayaravas sida finner du en  annan ingång och prov på hur man skriver mantrat i olika traditioner.

Mantrat du kan lyssna på här reciterade vi på sista dagen av en introduktionsretreat.

lyssna här på Avalokiteshvara-mantrat

 

om mani padme hum
mani-sten

 

Scroll Up

Den här hemsidan använder cookies, som underlättar ditt användande. Genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.