Varför jag är buddhist

av Sangharakshita (från ett föredrag som gavs i Worli, Bombay, Indien)

 

En del människor säger att buddhismen bara är en österländsk religion. Det är vad en del kristna i väst säger. De säger att, eftersom buddhismen är en österländsk religion kan den inte förstås och utövas av människor från väst. Sådana kristna glömmer att kristendomen själv har ett österländskt ursprung.

Men buddhismen är i själva verket inte en österländsk religion. Den är en universell religion. Även om buddhismen uppstod i Indien, spred den sig över hela jorden. Buddhismen kan förstås och utövas var som helst i världen, eftersom buddhismen talar till den individuella människan, oavsett ras, nationalitet, kast, kön eller ålder. Buddhismen är därför människans religion.

Det här är ett av skälen till varför jag är buddhist. Jag tror att mänskligheten i grunden är en. Jag tror att det är möjligt för varje människa att kommunicera med vilken annan människa som helst, att känna för vilken människa som helst, att vara vän med vilken människa som helst. Detta är vad jag innerligt och djupt tror. Denna tro är en del av min erfarenhet. Den är en del av mitt eget liv. Den är en del av mig. Jag kan inte leva utan denna tro och jag skulle hellre dö än att ge upp den.

Att leva innebär att utöva denna tro. Det är därför som denna tro är en del av min religion. Det har inget att göra med hur jag klär mig, inget att göra med vad jag kallar mig. Det är en fråga om hur jag uppför mig, hur jag är. Det är det sätt jag naturligt fungerar på i världen.

Det här är vad religion egentligen är. Det är vad man verkligen innerligt och på djupet tror. Det är vad man är beredd att dö för. Det är ens liv. Det är vad som gör dig till den du är. Det är vad som får dig att uppföra dig som du gör. Religion är därför en mycket viktig sak. Den är faktiskt den viktigaste av alla saker.

 

(översättning Viryabodhi)

 

Scroll Up

Den här hemsidan använder cookies, som underlättar ditt användande. Genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.