en vit Manjushri


När jag sökte på Vairochana, för att hjälpa Hasse hitta en bild till mitrastudierna, hamnade jag på en sida: The Dragon’s Gift, the sacred art of Bhutan. Innan dess var jag på en annan sida: Sacred Visions: Early Paintings from Central Tibet, där det också finns några fina tangkor.

Manjushri, visdomens bodhisattva, är oftast gyllengul till färgen och håller ett visdomssvärd i höger hand över huvudet. Det finns även röda varianter av Manjushri, men här är han alltså vit och med höger hand utsträckt i givmildhetens gest. Svärdet och visdomsboken vilar på två lotusblommor på ömse sidor om hans huvud. Uppe i högra hörnet finns den vanligaste formen av Manjushri.

När jag sedan sökte vidare hittade jag även en nyhetssajt för buddhistisk konst: Buddhist Art News, som jag inte hunnit utforska så mycket än. Men spännande!

Scroll Up

Den här hemsidan använder cookies, som underlättar ditt användande. Genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.