en vit Manjushri


När jag sökte på Vairochana, för att hjälpa Hasse hitta en bild till mitrastudierna, hamnade jag på en sida: The Dragon’s Gift, the sacred art of Bhutan. Innan dess var jag på en annan sida: Sacred Visions: Early Paintings from Central Tibet, där det också finns några fina tangkor.

Manjushri, visdomens bodhisattva, är oftast gyllengul till färgen och håller ett visdomssvärd i höger hand över huvudet. Det finns även röda varianter av Manjushri, men här är han alltså vit och med höger hand utsträckt i givmildhetens gest. Svärdet och visdomsboken vilar på två lotusblommor på ömse sidor om hans huvud. Uppe i högra hörnet finns den vanligaste formen av Manjushri.

När jag sedan sökte vidare hittade jag även en nyhetssajt för buddhistisk konst: Buddhist Art News, som jag inte hunnit utforska så mycket än. Men spännande!

Den här hemsidan använder cookies, som underlättar ditt användande. Genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.