Mina Favoriter på nätet

(Den här artikeln är publicerad i nr.2 2009, av Buddhism-nu. Under året har tidningen ett stående inslag som kallas ”mina favoriter”, där någon presenterar film, böcker, musik och andra favoriter. Här skriver Viryabodhi, alltså jag, om några de hemsidor som jag gärna besöker på Internet. En lite längre version av denna artikel kommer att växa fram i denna blogg. Bilden till höger är på Manjushri, item no. 587.)

Buddhistiska hemsidor

Ja, vilka är mina ”favoriter” bland buddhistiska hemsidor? När någon frågar mig vilken kompositör eller författare som är min favorit, har jag mycket svårt att svara. Favorit nu eller genom alla tider? Hur som helst, här tänkte jag beskriva några hemsidor som jag använt och använder och som är till hjälp i min dharmapraktik.

Det första jag måste säga är att det finns otroligt mycket material på Internet, av varierande kvalitet och seriositet, så klart. Jag måste också medge att jag pendlar mellan att å ena sidan förundras och fascineras, och å den andra överväldigas, till och med uppleva en viss internettrötthet och reaktion mot informationssamhället. Det är sällan Internet ger mig en varaktigt förhöjd livskänsla, men mitt användande – till viss del beroende – kan säkert tämjas och balanseras. En artikel med titeln ”En Internetberoende buddhists bekännelser” (eller kanske snarare datorberoende) skulle jag lätt kunna skriva.

Jag ska också erkänna att jag mycket sällan läser längre textmassor på datorn, med undantag för enstaka riktigt bra artiklar. Jag föredrar att skriva ut texten och sedan i lugn och ro läsa den i min fåtölj, med pappret i hand.

www.accesstoinsight.org
Låt oss börja med
Access to Insight, som drivs helt ideellt av John Bullitt, tydligt inspirerad av theravadabuddhism och dana (att fritt erbjuda Dharma). Det här är en tydlig och lättöverskådlig sajt, som går snabbt att få fram. Det går även att ladda ned hela sajten till sin hårddisk (mer än 10 mb zippad), men då kan man inte använda vissa sökfunktioner etc. Det utmärkande för Access to Insight är dess rika utbud av suttor och texter från palikanon, och även nutida verk av olika theravadabuddhister. Några av mina favoriter bland dessa är Ayya Khema (en inspirerande tysk nunna som skrivit flera böcker), Bhikkhu Bodhi (en översättare och kommentator av stora format), Thanissaro Bhikkhu (en amerikansk munk som översatt många suttor på sajten) och Hellmuth Hecker (som skrivit biografier över Buddhas främsta lärjungar). Det finns även ett bra index över suttorna och ett ganska bra lexikon för palitermer. Hit går jag ofta för att få tillgång till Buddhas ursprungliga undervisning på ett lätt sätt, oftast i mycket bra och kvalificerad presentation.

www.buddhanet.net
BuddhaNet
är ett världsomspännande buddhistiskt informations- och utbildningsnätverk. Denna webbsida är väldigt stor och bred med många facetter att utforska, bland annat har den ett stort antal e-böcker från flera traditioner och även en sektion barnböcker, som man gratis kan ladda ned. Sidan är förvisso lite tung och otymplig att ladda, men en ofrånkomlig portal till ”cyberdharma”.

www.dsal.uchicago.edu/dictionaries
Digital Dictionaries of South Asia har lexikon för både sanskrit och pali, och vad jag kan se av bra kvalitet. Jag är en flitig användare av lexikon och uppslagsverk, när jag översätter och vill få en mer exakt beskrivning av ett ord eller vill förstå till exempel ett pali-ords olika betydelser och innebörd. Dessa lexikon är lite svåröverskådliga för en lekman men fantastiska resurser.

www.himalayanart.org
Mycket av Internet är textbaserat, men det finns även en del sajter med vacker buddhistisk konst. En favorit är
Himalayan Art Resources, som samlat många utsökta thangkor från den tibetanska traditionen. Jag njuter helt enkelt av att ta del av alla vackra färger, mönster och djupa betydelser i dessa bilder. En gång i tiden satt jag i timtal och laddade ned bilder, med ett långsamt modem, lite berusad av entusiasm. Jag är särskilt förtjust i några ikonografiskt enkla målningar, t.ex. Vajrapani och Manjushri (sök på: item no. 586 & 587).

Överraskningar & nya favoriter
Sedan finns det sådant man mer av en slump snubblar på. Det är ju en av Internets mer charmiga sidor, överraskningarna. Ibland har jag av någon anledning sökt på en person eller ett ämne och då funnit några riktiga pärlor, t.ex.:

– en dokumentär om Stephen Batchelor (www.stephenbatchelor.org/tv_documentary.html );
– en artikel/intervju om metta med Sharon Salzberg på Shambhala Sun’s hemsida (se nedan!)

– och nu senast Dhamma musings, (www.sdhammika.blogspot.com) en blogg av theravadamunken Shravasti Dhammika, som varit buddhist i 32 år och är andlig vägledare vid Buddha Dhamma Mandala Society i Singapore.

Dhammika skriver om sig själv på bloggen: ”Jag är inte den 5:e eller 9:e inkarnationen av en stor lama, jag har inte tagit emot några initieringar, jag är inte linjehållare i en tradition, jag har ännu inte uppnått något jhanatillstånd (högre medvetandetillstånd), jag är inte en vitt respekterad lärare, jag är inte en ströminträdare (jag känner mig i alla fall inte som någon) och jag har inte många elever. Hur som helst, du kanske finner några av mina observationer och funderingar intressanta.” Och, det kan jag sannerligen säga att jag gör.

De hemsidor jag surfar mest till är ändå inom min egen tradition, Buddhistiska gemenskapen Triratna. Här nedan är några.

thebuddhistcentre.com
Thebuddhistcentre.com är Triratnas modersida och är en knutpunkt för Triratnas alla aktiviteter över hela världen – bl.a. nyheter. Det här är ett sätt för mig att hålla kontakten med vad som händer i Triratna internationellt och ibland få uppslag för reflektion eller tips om undervisning.

www.freebuddhistaudio.com
Freebuddhistaudio började som ett arkiv med dharmaundervisning av Sangharakshita och hans elever i mp3-format. I princip alla Sangharakshitas föredrag finns här, även i textformat, men också ett stort antal texter från studieseminarier som utgår från en viss dharmatext. På sajten finns också en framväxande dharmastudiekurs för dem som vill fördjupa sig i buddhismen och VBV (under ’study’). Det här är en oerhört rik källa, eller många källor, av Dharma tolkad och uttryckt på ett sätt som många västerlänningar har lätt att ta till sig.

www.fwbo-buddhist-articles.org
Om jag vill finna en artikel med ett särskilt tema, kanske att översätta för BODHI (VBVs tidskrift) går jag hit. Man kan söka på titel och tema.

Tidskrifter
Det finns ett antal tidskrifter som jag tittar på då och då. Här bara lite kort om dem. Lion’s Roar – Buddhist Wisdom for our time (hette tidigare Shambhala Sun) är en tidskrift som kommer ut varannan månad, med en on-line version med urval. Den största buddhistiska tidskriften, Tricycle, måste man bara kolla in. Den har fått många utmärkelser och tycks förnya sig. Till skillnad från de två första har Dharma Life mycket material on-line, från de sista 11 numren (den upphörde 2005). Journal of Buddhist Ethics är en mer akademisk on-line tidskrift, liksom Western Buddhist Review, båda med spännande innehåll.

Viryabodhi har varit ledare inom Triratna och startade 1999 dess första hemsida i Sverige: stockholmsbuddhistcenter.se

(något uppdaterad september 2017.)

Scroll Up

Den här hemsidan använder cookies, som underlättar ditt användande. Genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.