Livets Hjul – en klassisk buddhistisk symbol

Två måndagar, 4 och 11 mars 2024, kommer jag att leda meditationsmåndag på Stockholms Buddhistcenter. Den övergripande titeln är ”Meditation för kärlek och fred”, med tanke på läget i världen. Vi kommer därför att odla kärleksfull vänlighet genom att göra en variation på den klassiska buddhistiska meditationen metta-bhavana.

Efter tepausen kommer jag att introducera en likaledes klassisk buddhistisk symbol, Livets hjul. Här nedan är en bild på det, © Dharmachari Aloka, som jag kommer utgå ifrån. Livets hjul kombinerar bilder med buddhistiska läror på ett sätt som gör att man mycket lättare kommer ihåg lärorna och kan reflektera över sin upplevelse; var man är och hur man kanske kom dit, och vad man kanske behöver göra för att bli mer fri. Kortfattat.

Det finns en fin text av Sangharakshita: Livets hjul och vägen ut, som både enkelt och djupt beskriver hjulet, vad som binder oss till det, men också ”vägen ut” från det, mot befrielse.

I den här pdf:n finns en beskrivning av de sex världarna, vilka sinnestillstånd de karakteriseras av och vad Buddhan som återfinns i dem erbjuder oss, för att ”ta nästa steg”.

(Bhava-chakra, tillblivelsens hjul eller Livets hjul — © Aloka.)
Scroll Up

Den här hemsidan använder cookies, som underlättar ditt användande. Genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.