Mandalan med de fem buddhorna
Mandalan med de fem buddhorna


Mandalan med de 5 buddhorna
är en viktig mahayana symbol. Den är en sammansatt symbol som växte fram under en längre tid i senindisk buddhism, och blev sedan en viktig undervisning i tibetansk buddhism och ett sorts mönster för fortsatta utvecklingar. Inspirationen kommer – som så mycket annat – från den historiska buddhan, Gautama Buddha (eller Shakyamuni, som han också kallas). Inom Triratna fortsätter mandalan med de fem buddhorna att utvecklas, kanske framför allt där den kvinnliga aspekten av symbolen får en mer konkret form. Mandalan finns ofta med på retreater och i vårt utövande, direkt eller indirekt, med en allt större rikedom av texter, pujor och meditationer. Här finner du en del av dessa texter i svensk översättning (jag lägger upp dem allteftersom).

Om du vill läsa en bra och kort introduktion till mandalan rekommenderar jag Sangharakshitas text: De fem buddhornas symbolspråk och de fem visdomarna (Bodhi förlaget, 2011).

Annars är Vessantaras De fem buddhornas mandala en fin introduktion. Denna bok är hämtad från: A guide to the Buddhas, Vessantara (Windhorse Publications, 2008) en underbar bok.

De fem buddhorna
De följande texterna ger både en poetisk beskrivning och en sorts meditation över den specifika Buddhan. De skrevs ursprungligen av Saccanama, en ordensmedlem i Triratna som under många år var verksam på Bristol Buddhist Centre, där de också hade ett helt år tillägnat de fem buddhorna. Sedermera översatta jag en del av dem, och tillät mig att göra en del mindre tillägg, med verser och betydelser som jag kände saknades. (Åkallan av Akshobya översattes av Vidyapriya.) Läs mer här om dessa texter! Och alla texter är samlade i en pdf här: Åkallan av de 5 buddhorna.

Åkallan av Akshobya

Åkallan av Ratnasambhava

Åkallan av Amitabha

Åkallan av Amoghasiddhi

Åkallan av Vairocana


Pujor till de fem kvinnliga buddhorna
Delvis inspirerad av vad Saccanama iscensatt i Bristol, skrev Vessantara både meditationer och pujor till de mindre kända fem kvinnliga buddhorna, de fem prajnor som de ibland kallas. Under våren 2011 har vi utforskat en del av dem på Sanghakvällen på Stockholms Buddhistcenter. Samtidigt har den kvinnliga ordensmedlemmen Amitajyoti gjort målningar av de fem.

Visdomens gryningen puja till Locana

Hjärtats äkta välstånden puja till Mamaki

Brinnande talen puja till Pandaravasini

Midnattsstjärna – en puja till gröna Tara

Lejoninnas rytandeen puja till Akasadhatesvari

Scroll Up

Den här hemsidan använder cookies, som underlättar ditt användande. Genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.