Meditation för fred

Tre tisdagar i november-december 2023 arrangerade jag ”Meditation för fred” online på zoom och spelade in introduktionen och den guidade meditationen. Du kan lyssna på dem här: https://audio.com/viryabodhi

Det var lite olika teman eller struktur på de guidade meditationerna. Den första gången mer en traditionell metta-bhavana men där vi tänkte på olika människor i krig; den andra gången var det en tonglen meditation, en sorts adaption av metta-bhavana för lidande och smärta; och den tredje och sista gången fokuserade vi på metta och glädje. Alla tre inspelningarna finns på länken ovan.

Alla donationer för de tre tillfällen gick till Röda korset och sammanlagt skänkte vi 5.500kr.

Inspirationen till detta fick jag av Suryagupta som är ordförande vid London Buddhist Centre. Hon ledde en lunchmeditation för fred och spelade även in en video som du kan se längre ner på denna sida. Suryagupta inleder med Buddhas ord från Dhammapada: ”Hat stillas aldrig av hat; hat stillas endast av kärlek. Detta är en evig lag.”

Under februari-mars kommer jag att leda tre tillfällen med samma tema (Meditation för fred) under måndagsmeditationen på Stockholms Buddhistcenter. Under dessa kvällar kommer vi även att lyssna på och diskutera ett föredrag som Sangharakshita gav 1984: Buddhism, World Peace and Nuclear War. (klicka på titeln för att lyssna!) Det är ett oerhört engagerat föredrag och en uppmaning till att agera, bl.a. till att kanske undervisa i metta-bhavana (odlandet av kärleksfull vänlighet) på en nationell skala. Undrar hur det skulle gå till.

Det som var aktuellt då, 1984 – ett mycket påtagligt hot om kärnvapenkrig – har nu ersatts av klimatkrisen. Många av Sangharakshitas ämnen känns mycket relevanta fortfarande.


Scroll Up

Den här hemsidan använder cookies, som underlättar ditt användande. Genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.